Waan van de dag

zouteloos oeverloos troosteloos hopeloos

Vetshop

VETSHOP 
door Anke Gloria

Een pakje roomboter of margarine als een kadetje naar binnenwerken of een boterham met een dikke laag spekvet verorberen, dat gebeurde lang geleden toen vet nog gewoon gezondheid betekende. Geleidelijk raakte vet uit de gratie, maar door de “verborgen” vetten in ons voedsel bleven de menselijke speklagen groeien. Later werden vettigheden door de moderne voedingsleer in de ban gedaan; maar daarmee verdwenen alle smaaksensaties die met vet verbonden zijn. Vetten zijjn immers de dragers van smaken en geuren. Met weinig of geen vet is ons voedsel er niet smakelijker op geworden. De Groningse Anneke Burema (56) kon het niet langer aanzien dat de meeste Nederlanders de ouderwetse vet-sensaties moeten ontberen. Ze besloot daar wat aan te doen en ging in binnen- en buitenland op zoek naar smakelijke vetprodukten. Vooral in Duitsland zijn talloze traditionele vetsmeersels te vinden: “schmalz”. Voor de aardigheid begon Anneke een “vet-proeverijtje” voor vrienden en kennissen. Intussen is dat uitgegroeid tot een heuse goedbeklante “vetshop”. Allerlei zaligheden zijn er te vinden, van tractaties als eenden-en ganzenvet tot een keur van fijnzinnige reuzelhapjes, op een stukje boerenbrood geserveerd. Iedere klant mag bij binnenkomst in Anneke’s vetshop gratis tien verschillende soorten kaantjes proberen, uiteraard onder het genot van een glaasje wijn, sherry of jenever. Vet begint zo geleidelijk weer in te geraken, en is, als het met mate als culinaire traktatie wordt genuttigd, zelfs heel gezond voor lijf en leden!



Voeg een reactie toe


naam

e-mail

reactie