Waan van de dag

zouteloos oeverloos troosteloos hopeloos

prettig katholiek

PRETTIG KATHOLIEK 
door Bas Nieuwenhuijsen

Goedgelovige katholieken hebben wat om dankbaar voor te zijn: 150 jaar geleden kreeg de Roomse kerk in Nederland opnieuw bisschoppen. Samen met Balkenende met z’n gereformeerde hoofd en andere leden van het kabinet waren zo’n 9000 katholieken naar de Jaarbeurs in Utrecht getrokken om te vieren dat ze onderworpen zijn aan de vertegenwoordigers van een vreemde mogendheid. Hoera voor het geestelijk kolonialisme! Een staande ovatie gaven ze voor heilig verklaarde lijkdelen van Willibrord, Bonifatius, Titus Brandsma en andere hemelbewoners uit de polder. “Wij zijn pk-christenen”, zei organisator Pieper (nee, niet die, een andere). “Prettig Katholiek”. Prettig Katholiek? Contradictio in terminis!


reactie van J.J.M .Schoterius:

Is hier een anti-papist aan het woord, of een neo-katholiek, een doorgedraaide 8 mei-beweger, of gewoon een heiden?

gepost op
7-6-2003 om 15:16


reactie van Ton:

Alle door J.Schouten gebruikte termen hebben een duidelijke klank. Wellicht is hij een aanhanger van het orthodoxe (=rechtzinnige) deel van de RK Kerk. Wanneer leren de rechtzinnigen toch eens in te zien dat oprecht gelovig zijn niet afhangt van de mate waarin men blind achter een stelletje oude mannen aanloopt. Met onze eigen culturele ontwikkeling en groeiende culturele veelvormigheid mag je ook verwachten dat de manier waarop mensen, geïnspireerd door eenzelfde overgedragen levensbeschouwelijke leer, hun eigen levensbeschouwing ontwikkelen en beleven, even veelvormig wordt als de algehele cultuur waar die levensbeschouwing onderdeel van uitmaakt (ja zelfs, waarvan de levensbeschouwing bouwsteen is). Wanneer houden kerken en (veelal orthodoxe) gelovigen nou eens op elkaar de maat te nemen met criteria als ‘wij bezitten, of ik bezit, het enige ware geloof’? Is het niet veel belangrijker dat gelovigen, van welke zelfgekozen vorm ook, elkaar kunnen inspireren en vinden in het gebed en in goede werken die het geloof ongetwijfeld tot stand brengt?

En dat schrijft dan een (ooit met veel plezier katholiek opgevoede) bewust ongelovige, die zich nog steeds verwondert over hoe hij in zijn ongelovige leven steeds weer getroffen wordt door de mystiek en de uitdaging die het geloof aan de mensen en hun levensbeschouwing stelt. Misschien ben ik wel een katholiek die weloverwogen niet in God (en deszijnen) gelooft. Zou dat kunnen?

Ton

gepost op
7-6-2003 om 17:46

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Waan van de dag

Thema door Anders Norén