Waan van de dag

zouteloos oeverloos troosteloos hopeloos

de waan van de tour

DE WAAN VAN DE TOUR 
door Raymond Serré

Half dooie renners in de Tour. Camera zoemt in. Mart Smeets gaat uit zijn dak. “ Dit is de touououour” brult Mart in vervoering. Wij staren naar een hulpeloze imbeciel op een fiets die met een gebroken sleutelbeen probeert een berg van de eerste categorie te beklimmen. Eerste categorie staat voor minimaal 12 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent. Gemiddeld, er zitten dus stukken in van 10 procent of meer…

Hulpeloze imbeciel wordt aangemoedigd door een andere gek, die een auto bestuurt met daarop de logo’s van de sponsors. Zo’n man brult enge oneliners zoals daar zijn: denk aan je vrouw, doe het voor je kind, je kunt het mijn jongen en er kijken miljoenen mensen… Iedereen snapt dat het niet helpt. De combinatie gebroken sleutelbeen en col van de eerste categorie verslaat het duo hulpeloze imbeciel en schreeuwende gek. Huilend staat hulpeloze imbeciel naast zijn fiets. Verslagen slaat schreeuwende gek een arm om het slachtoffer. En Mart Smeets roept dat dat MMOOOOOOIII is, dat dat hoort bij de TOUR, bij La Grande Boucle, de Tour is hard, de Tour wacht nooit en de camera zoomt langzaam uit totdat hulpeloze imbeciel en schreeuwende gek niet meer zijn dan twee bonte stipjes aan de horizon.

De afgelopen decennia hebben wij kunnen smullen van vele verhalen over gekwetste renners; de steenpuisten op het zitvlak van Joop Zoetemelk, de gebroken schouder van Pascal Simon, de knie van Hinault, de lever van Merckx, de teelbalkanker van Armstrong, de kont van Lemond vol met lood de rug van Jan Raas, de heup en de knie van Dekker, de buikloop van Rooks ( “ ooo.. het loopt langs z’n benen, hij laat het gewoon lopen…jongenjongenjochie toch.. “ wist Theo Koomen ons te melden). En de renners bleven zo lang mogelijk in het zadel. En vlak voordat ze afstapten was de camera erbij. En het commentaar. Dat dat MMMMOOOOOOII is, dat dat hoooooort bij de Tour. De Tour is drama.

De Tour is gewoon een gekkenhuis waarin gedurende drie weken veel mediamensen, ploegleiders en ploegartsen en coureurs hun verstand verliezen. Neem nou Hamilton. Ik heb hem gespeeld in bijna al mijn tourtoto’s. Hij valt en breekt zijn sleutelbeen. En hij fietst door. Waaarom? Omdat hij gek is, evenals zijn ploegleider Riis en zijn ploegarts Van Prutshoven. Het heeft geen enkele zin: hij haalt toch geen punten meer voor mijn tourtoto-klassement. En dan kan hij dus net zo goed afstappen. Maar relativeren is er niet bij, tijdens de Tour de France. En dat is MMMOOOOOII.


reactie van Hans H.:

Er was maar één gebroken sleutelbeen, dat van Tyler Hamilton. En die klimt nog steeds als de beste, al zou het mij niets lijken.
Zag je niet Petacchi, met louter korte spiervezels, die alleen kan sprinten? Die ging naar huis, zich laten toejuichen.

gepost op
14-7-2003 om 13:19

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Waan van de dag

Thema door Anders Norén