Waan van de dag

zouteloos oeverloos troosteloos hopeloos

Grafgarantie

GRAFGARANTIE 
door Ewald van Veen

Plastic grafstenen. Een contradictio in terminis? Maar de eerste zerken van kunststof zijn in Nederland geplaatst, al een paar maanden geleden. Ze staan en liggen te pronken op een begraafplaats in het Overijssselse Gorp. Volgens de maker, de firma Van Veen en Zonen, heeft kunststof veel voordelen. Massafabricage met simpele mallen is heel goedkoop, de zerken zijn veel lichter en daarom gemakkelijk en voor weinig geld te transporteren, en, zeer belangrijk, ze zijn bestand tegen vandalisme. Voor de nabestaanden is niets zo erg om te moeten vaststellen dat het graf van de geliefde is geschonden. De steen is met een voorhamer bewerkt of op een andere manier met grof geweld aan diggelen geslagen. Dat moet je met deze “jongens” eens proberen: de nieuwe generatie zerken van gehard PWS-kunststof is tegen vrijwel alles bestand. Daar zullen vandalen echt van opkijken. Ook bekladden heeft weinig zin. Geen enkele verfsoort, geschilderd of gespoten, hecht op het oppervlak. Bijkomend voordeel is dat hinderlijke groene aanslag niet voorkomt. Ook het beletteren van de zerken is eenvoudig en goedkoop, terwijl het resultaat verbluffend is. Deze revolutionaire grafstenen zijn gegarandeerd onbeperkt houdbaar, en de kunststof is desgewenst te recyclen. Tenslotte: de zoveel gebruikte plastic bloemen voor overledenen passen er natuurlijk veel beter bij.


reactie van harry van vuure:

Boeiend verhaal, maar wat kost het allemaal. Een gedetailleerde prijslijst zou uw pakkende verhaal treffend illustreren. Het is zo aanstekelijk opgeschreven dat je haast zin zou krijgen…

gepost op
21-2-2004 om 09:24


reactie van Manfred Wijlen:

Heel interessant allemaal hoor. Het heeft natuurlijk aantoonbare voordelen, maar helaas gaat de authenticiteit van een kerkhof op deze manier verloren. Niets is behaaglijker op een kerkhof dan de aanblik van een vervallen grafzerk, niet? Zerken die zijn afgebrokkeld en gehavend door de tijd en de natuur; dat is typerend voor waar het werkelijk om gaat: de overledenen. De zerken behoren myns inziens af te takelen zoals ook de lichamen en de herinnering aan de overledenen aftakelen!

gepost op
26-2-2004 om 13:19

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Waan van de dag

Thema door Anders Norén