Waan van de dag

zouteloos oeverloos troosteloos hopeloos

Vooruitkijken

VOORUITKIJKEN 
door Dr. Henri Kuyken

De toekomst is nu al een vervelende geschiedenis. Dit gezegde duidt niet op veel nieuwsgierigheid naar de komende tijd; eerder op angst, vertwijfeling en wanhoop. Enkele tientallen jaren geleden werd er veel over de Toekomst gesproken en gespeculeerd. Toekomstkunde ofwel Futurologie, gold als een echte wetenschap. Er verschenen boeken met titels als: Prognostica, De Toekomst wacht op U, De Toekomst komt er aan, De Toekomst laat niet op zich wachten, Wacht U voor de Toekomst, Futurologische verkenningen, Het Jaar 2000. Dat laatste boek, van de Amerikaan Herman Kahn, bevat een reeks scenario’s voor de toekomst op allerlei terrein. Zeer interessant om deze toekomstvisie uit 1967 nu te lezen, om te ervaren wat de verwachtingen van toen waren, en wat ervan is uitgekomen. Kahn zelf heeft 2000 niet gehaald. De grondlegger van het beroemde Hudson-institute overleed in 1983. De bloeitijd van de futurologie was toen al geruime tijd voorbij. Nu gelden dooddoeners als: “de actualiteit dicteert het denken over de toekomst”. Uiteraard worden er heden ten dage “ïn het kader van strategische beleidsvorming” allerlei toekomstsscenario’s en modellen ontwikkeld. Het Centraal Planbureau doet niet anders; maar de glans is er af. Over de toekomst worden nu gortdroge verkenningen gepresenteerd, gebaseerd op politieke en economische onzekerheden. Is er nog toekomst voor een gedurfde toekomstkunde? Dat laat zich raden!


reactie van hans van genderen:

Wat jammer dat U slechts voorbijgaand aandacht besteedt aan Fred Polak (Prognostica) Hij is de bekendste futuroloog die Nederland gekend heeft. Oprichter van de stichting Beweton. Maar toch hulde voor Uw betoog.

gepost op
4-11-2003 om 17:22


reactie van Kevin Strack van Schijndel:

Wateen slap gelul, zeg, wat kopen we daar voor? Maar die afbeelding erbij, wat is dat voor een schitterend schilderij? Mogen we dat misschien ook weten? Daar heeft een mens tenminste wat aan. Naam, nationaliteit en verdere gegevens van deze geniale artis, a.u.b.!

gepost op
2-12-2003 om 21:13

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Waan van de dag

Thema door Anders Norén