ZEEPAARDJES
door Vera BoezelaarWat zijn boeren toch slim! Steeds weer weten ze een nieuwe diersoort te vinden om daarmee de varkenscyclus te doorbreken. Hebben ze genoeg van zalmen kweken, beginnen ze met struisvogels. En als die niet genoeg opbrengen schakelen ze over op pinguins. Waarom eigenlijk geen honden? De nieuwste fokrage onder boeren betreft zeepaardjes, die volgens trendy topkoks een delicatesse zijn. In Azië worden ze al veel gegeten, en hier en daar zijn ze nu te krijgen in Europese restaurants: geroosterd of gebakken, waarbij het ruggegraatje desgewenst ook kan worden verorberd, zo knisperig zijn goed bereide zeepaardjes. De smaak doet denken aan gesauteerde eekhoorntjes. Ze smaken goed met witlof of wilde spinazie. Het opkweken van deze gracieuze diertjes in varkensstallen kost de boeren wel veel hoofdbrekens. Er moeten grote hoeveelheden zeewater worden aan en afgevoerd. En voor een eenvoudige boer in bijvoorbeeld de Peel is dit niet eenvoudig. Dat geldt ook het transport naar de afnemers in de Horeca. Voor een goede smaak is het noodzakelijk dat de zeepaardjes levend worden toebereid. Een stervend zeepaardje smaakt volgens kenners goddelijk!
Voeg een reactie toe