Waan van de dag

zouteloos oeverloos troosteloos hopeloos

VRIJMEUBILAIR

Je ziet ze nog wel eens: bankjes in de vrije natuur, voorzien van de initialen van van verliefde mensen. Kennelijk hebben ze elkaar daar op die romantische plek ontmoet, voor het eerst gezoend, gevrijd, of elkaar ringen om de vingers geschoven. Zouden ze daar nog wel eens zitten ? Praten over hun prille verliefdheid? Misschien zijn ze intussen wel verwikkeld in een vechtscheiding. En dat eenzame bankje treurt mee met de getroffen kindertjes die er nooit meer langs durven komen. Waarschijnlijk wordt het helemaal vergeten, net als als alle mooie voornemens en beloften elkaar trouw te blijven tot de dood intreedt.

Bankjes in de natuur zijn trouwens een liefhebberij geworden van Banken. Er zit dan meestal een metalen plaatje op geschroefd met de naam het gulle bankbedrijf. “Geschonken door Meester Bankiers”, of zoiets. Een cadeautje aan de natuur en natuurvrienden. t moet waarschijnlijk iets duurzaams voorstellen.

Soms staat ergens een bank met de naam van een overledene. Die heeft in die omgeving kennelijk vele uren doorgebracht, al of niet met een hond. Meestal is die naam is aangebracht op een bank die er al stond en waar de overledene graag in het zonnetje op zat. Het is alsof hij of zij er nog steeds zit, een beetje weggezakt en verweerd, net als de bank die in de loop van de tijd door vele nijvere honden is ondergraven. Tenslotte wordt de boel maar weggehaald en naar de vergetelheid gebracht. Bankjes komen en gaan. Zo gaat het ook met berm-monumenten, met waxinelichtjes en knuffels. Als de belangstelling is weggeëbd worden ze een prooi van nieuwsgierige honden en kinderen om daarna te verwaaien.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Waan van de dag

Thema door Anders Norén